Grovt speltbrød med bygg

Endelig er det fastslått – ihvertfall her i gården – at deig som har fått lov til å kose seg i lang tid før det formes til brød, blir det beste brødet. Dette brødet er saftig, smaker utrolig godt, er grovt og sunt og holder seg godt lenge. En skive av dette når brødet fortsatt er litt varmt med godt smør og intet annet kan anbefales på det varmeste! Ikke la deg avskrekke av den lange ingredienslisten.  Har du ikke alle kornsortene for hånden, kan du godt erstatte med andre; gresskarkjerner, hirse, etc. 4 kornblandingen fungerer svært godt, men vær obs på at den inneholder vanlig hvete hvis du eller andre er hveteintolerante.

Til 2 store eller 3 litt mindre brød trenger du:

 • 1100 g vann, kaldt
 • 3 ts havsalt
 • 1,5 sps honning, maltekstrakt, el. brunt sukker
 • 1 ts nypeskallmel
 • 5 g gjær
 • 75 g linfrø
 • 75 g solsikkefrø
 • 200 g 4korn frokostblanding
 • 100 g spelt, grovt sammalt
 • 100 g byggmel
 • 1000 g spelt, sammalt

Kvelden før (evt. om morgenen)
Finn frem en stor bakebolle eller kasserolle. Rør ut gjæren i litt av vesken, ha oppi resten av vannet, samt honning, nypeskallmel og salt. Rør godt til alt er oppløst. Ha i resten av ingrediensene. Rør godt til alt er eltet. Dette er en tung deig, så når du ikke orker å røre mer, kan du bruke den hånden som ikke holder bollen til å blande med. Det er ikke nødvendig å kna deigen, men alt må blandes godt. La deigen stå over natten (evt. til kvelden) i normal romstemperatur, dersom du kan steke brødene innen ca. 10 timer. Hvis du må vente lenger så er det lurt å la deigen stå litt kjøligere.

Om morgenen (evt. ettermiddagen)
Hell deigen ut på et oljet bakebord (evt. melet hvis du foretrekker det). Form deigen til en lang pølse som deles i to eller tre deler avhengig av størrelsen på formene du har. Jeg bruker 3 liters ‘slipp lett’ former og får dermed to store brød. Har du former som er 2 liter deler du deigen i tre.

Brødene etterheves i ca. 1 time, inntil avtrykket av et lett trykk med fingeren ikke ‘reiser seg’ igjen. Brødene stekes midt i ovnen ved 200C i ca. 45 minutter. Ta brødene ut av formene umiddelbart for å få god skorpe. Jeg liker å sette brødene inn i ovnen igjen etter at de er tatt ut av formene. Der kan de stå ca. 20 min i ettervarmen.

Pass på at ovnen settes på i god tid før brødene settes inn.

Velbekomme!

Reklamer

Tagget:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: