Er det mulig å få kjøpt en «pie plate» i Norge?

SONY DSC

Jeg har lenge hatt lyst til å bake en dessert pai, men det har vist seg å være vanskelig å skaffe en «pie plate».  Da mener jeg ikke en quicheform med bølgete kanter og tilnærmet rett kanter, men en form hvor kantene skrå utover.  Med en slik klassisk form er det lettere å lage en «bestemor Duck» pai og mulig å servere pene skiver hvor kanten ikke knekker. Jeg har ikke klart å finne en slik form i noen av butikkene som selger kjøkkenutstyr i Oslo, men da har jeg ikke vært i absolutt alle.  Kanskje noen kan tipse meg om hvor jeg kan få tak i en slik?

I helgen hadde vi lyst på pie allikevel og hentet frem en oppskrift fra Nigel Slaters kokebok «the kitchen diaries».  En bok som forøvrig kan anbefales.  Jeg brukte en gammel form som var på hytta og det fungerte, men pene serveringsstykker ble det ikke.  Min vri var å benytte speltmel og tilføye nymalt kanel.  Til en paiform med tverrsnitt på ca. 24cm (bunnen 18cm) trenger du:

 • 150g smør
 • 150g sukker, helst gyldent uraffinert
 • 1 egg
 • 250g siktet speltmel
 • 1ts bakepulver
 • litt melk og perlesukker til pensling og pynt
Pass på at alle ingrediensene har romtemperatur!  Dette gjelder særlig smøret og egget.
Til fyllet trenger du:
 • 1.2 kilo epler (jeg hadde noen epler fra en gammel hage i Ula, sorten ukjent – litt syrlige)
 • litt sitronsaft
 • 50g smør
 • 1ts nymalt kanel (støt et par cm kanelstang i en morter eller mal den i en blender el.lign.)
 • 1 romslig spiseskje med sukker, mer eller mindre avhengig av hvor søte eplene er
Smør formen lett. Visp smør og sukker til en luftig masse, tilføy egget, rør inn mel og bakepulver forsiktig. Hell massen ut på en godt melet flate og kna sammen i et par minutter til en glatt og fin ball. Del emnet i to, kjevle ut den ene halvparten og kle formen med den. Pakk inn den andre halvparten og sett den og formen i kjøleskapet en tyve minutters tid mens du forbereder eplene.
Sett stekeovnen på 180ºC. Skrell eplene, stikk, evt. skjær ut kjernene, og del eplene i tykker skiver.  Legg skivene etterhvert i kaldt vann tilsatt sitronsaft slik at de ikke skal bli brune.
Smelt smøret i en teflonpanne og ha eplene oppi når smøret bruser.  Eplene skal bli lett brune i kantene og litt myke uten at de går i stykker.  Strø på sukkeret og kanelen og fortsett å brune eplene til sukkeret blir lett karamellisert.  Ta pannen vekk fra platen så snart det begynner å vise tegn til å skumme.
Pensle kanten av formen med saft fra eplene.  Fordel eplene i formen, kjevle ut den andre halvdelen og legg den forsiktig oppe eplene. Det er ganske lett å få huller i deigen, bruk rester fra kanten til å «lappe». Press kanten godt til.  Prøv gjerne å lage en bølgete fin kant.
SONY DSC
Pensle deigen med litt melk og strø på sukker eller perlesukker.  Stekes ved 180ºC i førti minutter.  Avkjøles litt før servering.  Slik ble min:
SONY DSC
Den smakte utrolig godt – noen vil kanskje ha en kremklatt eller iskule.  Det var absolutt ikke nødvendig. Jeg har aldri før stekt eplene først, men det viste seg å være veldig lurt. Har du gjort noe lignende? Har du lyst til å prøve denne oppskriften?  Fortell meg hva du syntes 🙂
PS: Hvor får jeg tak i en pai form?
Reklamer

Tagget:, , ,

En tanke om “Er det mulig å få kjøpt en «pie plate» i Norge?

 1. Andrea Nornes oktober 9, 2011, kl. 19:43 Reply

  Jeg kan ikke si jeg har sett noen nei, ikke det at jeg har lett så grundig da..
  Jeg har heller aldri stekt eplene først, men skal prøve denne oppskriften når jeg får tid (og epler) for den så veldig god ut 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: