Varmt bondebrød til søndagsfrokosten?

 

Grytebrød med hele speltkorn

Har du lyst på nybakt brød til søndagsfrokosten? Med litt planlegging er det fullt mulig å ha varmt hjemmebakt brød til søndagsfrokosten uten særlig arbeid. Rører du sammen deigen kvelden før så utvikles glutenstrukturen av seg selv og du slipper å dra frem kjøkkenmaskinen. Du trenger heller ikke kna for hånd. Foretrekker du å bruke vanlig hvetemel, så fungerer oppskriften like godt med det.  Vi bruker spelt fordi det smaker veldig godt og også fordi flere i familien er intolerante til hvete.

  • 6 dl kaldt vann
  • 1 klump gjær, ca. en litt stor ert
  • 150 g fint rugmel
  • 750 g siktet speltmel
  • 2 sps olivenolje , extra virgin
  • 2 ts salt

Kvelden før:
Finn frem en passe stor bolle. Rør ut gjæren i det kalde vannet. Ha i alt det tørre og sørg for at alt blir blandet godt. Dekk till bollen, la den stå på kjøkkenbenken over natten.

Neste morgen:
Hell deigen ut på en godt melet flate og kna den lett. Klapp ut til en firkant, brett hvert hjørne inn mot midten. Legg deigen på et godt melet kjøkken håndkle med «skjøtene» ned. Brett håndkleet over deigen. La etterheve i ca. 30min. Sett på ovnen: 230-250ºC og la den bli god og varm lenge før hevetiden er slutt. (Ikke alle ovner går så høyt som 250º.) Finn frem et bakebrett og legg på et passe stort stykke bakepapir. Vipp brødet over på bakepapiret rett før det skal i ovnen og sett brødet midt i ovnen. Skru varmen ned til 230ºC hvis den har stått på 250º. Stekes i ovnen i ca. 40 min. Hvis brødet blir for brunt kan du flytte det ned til nederste rille. Brødet skal ha god skorpe, bedre for mørkt enn for lyst! Avkjøles på rist.

Dette blir et stort brød. Du kan evt. dele deigen i to og lage to mindre brød. I så fall bør steketiden være noe kortere.

 

Deilig med godt smør, god ost eller annet snadderpålegg!

Reklamer

Tagget:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: