Klassisk fransk epleterte

 

SONY DSC

Det finnes utrolig mange varianter av denne oppskriften ute på nettet og sikkert mange som er helt like. Denne oppskriften har jeg kommet tilbake til helt siden 1999 så jeg synes den fortjener en plass i bloggsamlingen min. Det er mange som kvier seg for å lage tertedeiger, men har du først fått dreisen på det så er det egentlig fort gjort. Her har jeg funnet frem til to veiledninger som kanskje kan hjelpe deg på vei, en for kjøkkenmaskin og en for hånd. Det er nesten like greit å gjøre det for hånd. Da blir det også mindre oppvask. Litt veiledning om hvordan å kjevle ut deigen finner du her hvis du er usikker på det. Lykke til!

Klassisk fransk epleterte

Sett ovnen på 200ºC og finn frem en terteform.  Min er på ca 30cm.

Til deigen:

  • 200 g hvetemel
  • 1 egg
  • 100 g smør, kalde terninger
  • 1 ss vann, kaldt
  • 1 klype salt
  • 1 sps sukker

Fyll:

  • 8 epler
  • 1 dl sukker
  • 0,5 sitron
  • 2 ss smør
  • 0,5 dl vann
  • 1 ts kanel
  • 2 ss aprikossyltetøy

Bland sammen smør, mel, salt, sukker, vann og egg med fingrene til en grovkornet blanding. Hvis du bruker kjøkkenmaskin skal du bare la den gå til smøret er blitt til ertestore klumper. Arbeid deigen sammen raskt. Hvis du jobber for lenge med den blir den seig. Dekk deigen og la den hvile minst en time i kjøleskapet.

SONY DSC

Skrell og skjær fire epler i biter og kok dem møre i en tykkbunnet kjele sammen med smøret, sukkeret, kanelen og vann. Kok først med lokk til eplene er blitt myke, ta deretter vekk lokket og kok videre til væsken er fordampet. Tilsett saften av den halve sitronen under kokingen. Sett kompotten til kjøling.

Kjevle ut deigen og dekk tertefomen med denne. Jeg klipper til bakepapir som dekker bunnen for å gjøre det lettere å overføre terten til et kakefat. Fyll terten med kompotten. Skrell resten av eplene og skjær dem i tynne skiver som legges i et vakkert mønster på kompotten.

Stekes i ca. 35. min. ved 200ºC til eplene er myke og terten har fått en fin farge. Varm aprikossyltetøyet (jeg setter den i en ildfast skål i den avskrudde ovnen noen minutter) og smør det over den ferdigstekte kaken for å gi den en vakker glans.

Terten er nok til minst 8. Ekstra godt blir den med en kule god iskrem eller en klatt vispet krem.

Jeg gleder meg til å høre om du har gitt deg i kast med den og om den var vellykket!

 

Reklamer

Tagget:, , , , , , ,

5 thoughts on “Klassisk fransk epleterte

  1. Andrea Nornes november 2, 2011, kl. 18:50 Reply

    Den så ufattelig god ut!

  2. deliciousgoosebumps november 29, 2011, kl. 23:07 Reply

    Hello Kat, I am very interested to read all your blogs. Are there any translated posts in English please? Thank you.

    • katpaust november 30, 2011, kl. 21:32 Reply

      Hi Myrna – I’m sorry, but I don’t have the capacity to translate the posts on «matsomsmaker», which means «food that tastes good». However, sometimes, if I have the time, I will repost some of the recipes to my other blogg which is in English. And if there is a particular recipe you think looks interesting, send me a tip and I might just reblogg that one too 😉 I’m a full time working girl and there is just not enough time to do all I want to do!

  3. Hilde Hansson Geitle november 18, 2012, kl. 20:25 Reply

    Jeg bakte denne terten igår, og den var vanvittig god! Kommer til å bli ny favoritt her i huset! Takk for veldig god oppskrift!

    • Kari Anne november 19, 2012, kl. 10:27 Reply

      Så hyggelig at du satte pris på den. Denne blir bakt mye hjemme hos oss også 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: