Gigantes plaki

SONY DSC

Gigantes plaki betyr store flate stekte bønner på gresk. Bønner er både sunt og næringsrikt og ikke minst billig mat, særlig hvis du koker bønnene selv. (Jeg koker gjerne minst en dobbel porsjon når jeg først er i gang, og fryser det jeg ikke trenger til en annen gang.)
Til 4 trenger du:

  • 400 gram tørket butter beans (store flate hvit bønner)
  • 3 sps gresk olivenolje, evt. den du har
  • 1 hakket gul løk
  • 2 fedd finhakkede hvitløk
  • 2 sps tomatpuré
  • 2 bokser grovhakkede tomater
  • 1 ts sukker
  • 1 ts tørket oregano
  • litt kanel
  • 1 raus håndfull revet ost, ikke nødvendig men godt
  • 1 god håndfull hakket bredbladet persille

Legg bønnene i bløt over natten, eller om morgenen før du går på jobb. Hell av vannet, skyll bønnene og ha på nytt vann så det dekker bønnene godt. Kok opp og la gryten småkoke i ca 50 min til bønnene er nesten gjennomkokte men ikke bløte. Hell av vannet og sett bønnene til side.

Sett ovnen på 180ºC. Ta frem en stekepanne og varm opp oljen. Når den er passe varm har du i løken og hvitløken og lar dette surre seg blankt i ca. 10 min. Pass på at varmen ikke er for høy slik at løken brenner. Brent hvitløk er ikke godt! Ha i resten av ingrediensene og la alt surre i 2-3 minutter. Smak til sausen med salt, pepper og en god klype kanel. Hell bønnene forsiktig oppi pannen og varm opp. Hvis pannen tåler å settes i ovnen kan du nå sette den i ovnen, men før det kan du gjerne strø på litt revet ost (mozzarella, cheddar el. lignende. Ricotta er også godt.) Evt. heller du blandingen i en ildfastform med ost på toppen. Stekes i ca. 1 time. Strø på hakket persille før servering. Ringle gjerne litt god olivenolje på toppen.

Retten smaker også godt lunken og er like god dagen etter. Super «ta med mat» på jobben. Både næringsrik og smakfull. Hvis du ikke gidder å koke tørkede bønner, kan disse erstattes med to/tre bønner på boks.

Velbekomme!

SONY DSC

 

Reklamer

Tagget:, , , , ,

One thought on “Gigantes plaki

  1. Ida Skivenes desember 1, 2011, kl. 21:01 Reply

    Takk for flott vegetaroppskrift, den skal prøves! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: