Blomkålsuppe med vri

SONY DSC

SONY DSC

 

Etter en jul med mye spennende mat, både tradisjonsrik og en del eksperimentering så er det godt å komme tilbake til hverdagsmaten. I tillegg er lommeboken ganske slunken, mens fryseren bugner av diverse rester i både små og store bokser. Idag har jeg funnet et blomkålhode, en søtpotet, en slant helmelk, rester av norsk cheddar, en bakepotet og litt løk i kjøl og fryser. Nok til en av våre favorittversjoner av blomkålsuppe. Søtpoteten gir både en fin smak og litt spennende farge til suppen. Vi synes at den er ekstra deilig når den er fløyelsmyk, men du bestemmer selv konsistensen.

Blomkålsuppe med vri

Til fire passe porsjoner eller to veldig grådige som kun får dette til middag finner du frem:

  • 2 gode klumper smør
  • 1 mellomstor løk, hakket
  • 1 blomkål, delt i mindre biter, kan gjerne hakkes
  • 1 mellomstor søtpotet (kan erstattes med 2 gulrøtter og en bakepotet), delt i 1-2 cm biter
  • 2 hvitløkskløfter, hakket
  • 8 dl vann
  • 1 terning grønnsakbuljong (kan sløyfes)
  • 2 dl melk
  • 50 – 100 g revet cheddar
  • 2 ts sennep – type Dijon
  • mer eller mindre salt avhengig av hvor salt grønnskaskraften er
Smelt smøret og surr løken med en liten klype salt til den er blank. Ha i blomkål, potet, evt. gulrot, hvitløk og kraft og la alt koke opp. Hold av noen blomkålbuketter til pynt hvis du ønsker det.  Disse dampes i litt vann til bukettene er knapt møre.
Skru ned varmen og la alt koke til alle grønnsakene er møre. Bruk en stavmikser, potetmoser eller blender og mos blandingen til den får den konsistensen du ønsker. Ha i melk, evt. mer vann eller kraft hvis suppen er for tykk, halvparten av cheddaren og sennepen. Juster smaken med litt mer salt etter smak. Varm opp suppen forsiktig. Serveres i varmeboller med gode rundstykker eller krutonger. Suppen pyntes med blomkålbukettene, litt mer cheddar og evt. litt annet grønt som du måtte ha for hånden.
Trykkoker: 
Vi investerte i en trykkoker litt før jul og den har vist seg å være uvurderlig etter at jeg har satt meg godt inn i bruken av den. Hvis du også er så heldig å ha en slik trenger grønnsakene og kraften kun koke i 5 min på høyeste trykk. Deretter løser du ut trykket raskt under rennende kaldt vann, moser suppen, har i resten av ingrediensene, varmer opp suppen og vips så er maten på bordet i løpet av 10 min!
Variasjon:
Erstatt søtpoteten med en bakepotet og en gulrot. Ikke bruk Dijonsennep, men la en 1/2 ts karve koke med i suppen. Før du moser suppen har du i 1 ts tørket dill. Ha gjerne i en klatt rømme eller créme fraiche ved servering.
Inspirasjon til suppen er hentet fra «Super Natural Every Day Cooking» ved Heidi Swanson og «The New Moosewood Cookbook» ved Mollie Katzen
Reklamer

Tagget:, , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: