Heidis sorte brød

Forleden dag bakte jeg det meste spennende brødet jeg noen sinne har laget. Oppskriften kom fra Heidi og jeg har tilpasset den til spelt som vi foretrekker og med konskvent bruk av metriske måleenheter. Brødet inneholder melasse, kakao og espresso og er kjempegodt som suppetilbehør eller til ost. Hvis du rister skiven fremtrer kaffe- og kakaolukten enda mere og med et tykt lag med godt smør sitter du med et lite luksusmåltid i hånden. Det forekommer meg at jeg har hørt om at det lages slikt brød i Russland og mellom Europa. Er det noen som vet noe mer om det?

Jeg holder fortsatt fast på at spelt trives best med langtidsheving. Både gluten og smak får utvikle seg og det er ikke noe problem å få brødet til å heve seg.

Til et stort brød eller to mindre trenger du:

 • 1 ertestor klump med fersk gjær
 • 320 g kaldt vann
 • 1 ts brunt rørsukker
 • 2 sps kakao
 • 2 sps finmalt espressokaffe
 • 50 g melasse
 • 3 ts karve (jeg hadde ikke nok og brukte en halvpart hver av karve og spisskummin)
 • 50 g smør
 • 1,5 ts salt
 • 150 g gulrot
 • 150 g siktet rugmel
 • 475 g siktet speltmel
 • litt olivenolje til å kna deigen og til å smøre bakeplaten
 • litt fløte eller yoghurt blandet med litt vann til å smøre brødet med
Fremgangsmåte på Thermomix:
Hakk gulroten på trinn 8 til den er finhakket. Ha i sukker, melasse, kakao, karve og smøret (gjerne delt i mindre biter). Still TM inn på 50ºC, trinn 2 og la maskinen gå til smøret er smeltet. Ha i vann og gjær og kjør maskinen på trinn 4 et par sekunder for å sikre at gjæren er oppløst. Ha i melet (150g siktet rugmel og 450g siktet spelt), kjør maskinen på trinn 3 til du ser at alt akkurat har blandet seg. Still deretter maskinen inn på «kna»funksjonen og la denne gå i 2,5 minutter. Hvis du synes at deigen virker noe løs etter 1 minutt har du i resten av spelten. Når maskinen er ferdig med å kna, har du deigen over i en lett oljet bolle med lokk. La deigen heve seg på et lunt sted i 8-10 timer eller til den er ca. dobbelt så stor.
Ha deigen ut på et oljet bakebord, klapp den til en avlang leiv som rulles opp til en fast og fin pølse, som kan deles i to hvis du ønsker to brød. La brødet etterheve i ca. 1 time til dobbelt så stor eller til et lett trykk med fingeren i brødet ikke «spretter» tilbake.
I god tid før brødet er ferdig setter du ovnen på 220ºC. Pensle litt yoghurt eller fløte på brødet og strø litt rugmel over. Gjerne litt mer karve også. Stek brødet i 20 minutter på 220ºC, deretter skrur du temperaturen ned til 180ºC og steker videre i 20-30 minutter til. Brødet er ferdig når du får en hul lyd ved å banke på undersiden. Avkjøl brødet i minst 15 minutter før du skjærer i det.
Fremgangsmåte hvis du ønsker å bake brødet for hånd eller med kjøkkenmaskin finner du på Heidis side.
Hvis du ønsker at prosessen skal gå fortere og du bruker vanlig hvetemel, øker du gjærmengden til 50 g.
PS: En ristet brødskive «Svartbrød» med ekte norsk rød geitost var super godt! 
Reklamer

Tagget:, , , ,

4 tanker om “Heidis sorte brød

 1. hjemmelagd februar 3, 2012, kl. 21:02 Reply

  Så spennende med en ny blogg med thermomix-oppskrifter! Det trenger vi flere av i Norge. 🙂
  Jeg har holdt på en stund med blogg, men har små barn, så ikke alltid jeg får skrevet så mye. Men det er noen thermomix-oppskrifter der. http://www.hjemmelagd.com

  • katpaust februar 6, 2012, kl. 13:50 Reply

   Hei du,
   Takk for hyggelig tilbakemelding. Så fin blogg du har! Jeg prøvde å finne ut av hva du heter der, men det fant jeg ikke…. Jeg er ikke like flink til å holde denne bloggen som min andre oppdatert (http://amomentofmytime.wordpress.com), men har planer om å bli flinkere. I og med at det er så mange som ikke har en Thermomix så synes jeg det er greit å ikke bare blogge om TMoppskrifter. Det var det jeg tenkte i utgangspunktet. Ellers så synes jeg at vi har veldig lik smak i matveien. Har du prøvd lakseoppskriften i TMboka: dampet laks med tikka masala?

 2. Sabine februar 6, 2012, kl. 14:45 Reply

  Hvilken oppskriftsbok har du? Har du kjøpt din TM i Norge? Jeg fikk med et hefte med oppskrifter, og så kjøpte jeg en tysk bok. Synd det ikke fins noe bedre på norsk, men jeg liker også å finne oppskrifter på nett.
  Jeg har ikke den lakseoppskriften, men det høres veldig godt ut!

  • katpaust februar 6, 2012, kl. 15:02 Reply

   Hei Sabine,
   Jeg har flere TMbøker. En eller to fikk jeg ute hos Handberg Engros, men ellers har jeg kjøpt flere fra Thermomix i England.. Det er billigere å bestille fra dem enn å kjøpe dem her i Norge, selv med frakt. Boken jeg bruker mest heter Fast and Easy Cooking. Der finner du lakseoppskriften. Ellers har jeg også den som heter Fast and Easy Indian Cooking. Hvis de sender meg en epost til karianne(at)paust.no kan jeg kopiere lakseoppskriften til deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: