Boller med sjokolade og duft av appelsin

Da barna var små hendte det at vi åpnet hytta i Ula i vinterferien. Hvis været var bra på fastelavenssøndag tok vi med oss sjokoladeboller og kakao opp til Ulabrand for å sitte der og se utover havet. Utfordringen var å rekke dit mens bollene fortsatt var varme og sjokoladen inni fortsatt var myk og rennende.

Lørdag fikk jeg ideen om å blande inn revet skal av appelsin i deigen. Kombinasjonen av sjokolade og appelsin er jo veldig god i mange sammenhenger og det viste seg at det var det også i disse bollene.

Til 16 store boller trenger du:

  • 3,5dl melk
  • 100g fint rørsukker, bruker du vanlig sukker trenger du ikke mer enn 75g.
  • 100g smør
  • 1ts tørrgjær eller en ertestor klump fersk gjær
  • Revet skall av en appelsin
  • 550-600g siktet speltmel (kan byttes ut med  vanlig hvetelmel)
  • 16 biter god mørk sjokolade
  • Vispet egg til pensling – bland gjerne inn 1 sps melk
  • Rørsukker strø til pynt, evt. perlesukker som var det jeg hadde på hytta

Ha 550g i en food processor eller Thermomix sammen med smøret og tørrgjæret hvis du bruker det. Kjør maskinen til smøret er godt hakket inn i melet. Ha melken og appelsinskallet i en passe stor bolle og rør ut gjæren i melken hvis du bruker fersk gjær. Hell melblandingen i bollen og rør alt godt sammen. La deigen stå i romtemperatur under lokk i 8-10 timer, evt. over natten, til den er dobbelt så stor.

Hell deigen ut på et godt melet bakebord og kna den i et par minutter. Ha i resten av melet hvis du synes deigen er for løs. Del deigen i to og trill hver del ut til en pølse, som deles i 8 emner. Plasser en sjokoladebit i hvert emne og trill dem ut til jevne boller som plasseres på et bakebrett med bakepapir. Dekk med et klede å la bollene etterheve i ca. 45min. I god tid før bollene skal inn i ovnen setter du denne på 225ºC.

Pensle bollene med eggeblandingen og strø på sukker. Stek dem i 10 til 15 min avhengig av hvor varm ovnen din er. Følg godt med de siste minuttene. De må ikke bli altfor godt stekt.

Server bollene varme med en kopp god kakao.Håper du synes de ble like gode som vi gjorde!

PS: Neste gang skal jeg prøve å bytte ut melken med appelsinjuice. Kanskje blir de enda bedre? Fortell meg om resultatet hvis du prøver først.

PS til Thermomixeiere: Dere lurer kanskje på hvorfor jeg ikke benytter TM til å kna deigen? Deigen er litt klissete og jeg synes det er lettere å røre deigen ut for hånd enn å prøve å få den ut av TMen. Oppvasken er også enklere.

Tagget:, , , , , ,

En tanke om “Boller med sjokolade og duft av appelsin

  1. Otto von Münchow november 19, 2014, kl. 21:48 Reply

    Kan det ble bedre enn dette…

Legg igjen en kommentar